Leerkrachten krijgen op de laatste schooldag voor de vakantie steeds vaker een cadeautje. Sommige docenten krijgen zelfs een envelop met geld, al komt dit wel minder voor. Het zou de laatste jaren steeds gebruikelijker zijn geworden om de juf of meester van je kind een cadeau te geven op de laatste schooldag. Dat meldt RTL Nieuws.
Schermafbeelding 2015-07-07 om 11.53.48
Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders benadrukt dat leerkrachten geen geld aan mogen nemen. “Leraren zijn in publieke dienst en mogen geen geld aannemen. Een presentje, zoals een bos bloemen, flesje wijn of bonbons kan wel, maar het mag niet te duur zijn”, zegt Van Haren. Doordat het geven van cadeaus aan leerkrachten steeds gebruikelijker wordt, kunnen ouders er bijna niet meer om heen. Dit kan voor ongelijkheid zorgen tussen kinderen: een cadeau-wedloop. Om dit te voorkomen organiseren sommige scholen iets gezamenlijk, waarbij bijvoorbeeld alle leerlingen 50 cent en een bloem meenemen. Van het geld wordt dan een vaas gekocht.

Juf Inger van basisschool De Aquarel in Zwolle benadrukt dat een cadeau echt niet noodzakelijk is. De juf ziet het zelf als een extra bedankje wanneer ze wel een cadeau krijgt, maar dit kan net zo goed een hand of een kaartje zijn zegt de leerkracht. “Het gaat me er vooral om dat het leuk is om even stil te staan bij het afscheid. Je hebt toch een jaar heel intensief met elkaar gewerkt.”

Bron: Nationale Onderwijsgids