Het schooljaar is alweer een aantal maanden bezig, de hoogste tijd om ervaringen uit te wisselen en lastige situaties in de klas met elkaar te bespreken. Onze vaste docententrainers Pieter Kleinjan en Anke van Vlastuin gingen het gesprek aan met onze docenten en onderwijsassistenten.  Maandagavond stond in Rotterdam de docententraining met Pieter op de planning, woensdagavond was het de beurt aan Anke.

Adhocdocent heeft de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd op het terrein van lesgeven, les ideeën, werkvormen, klassenmanagement en de actualiteit gebruiken tijdens de les. We weten dat veel docenten ontzettend druk zijn met het docentschap. Zeker in het begin van de carrière is er vaak niet veel tijd voor creativiteit of innovatie tijdens de lessen. Soms is er geen tijd om kritisch naar lessen te kijken, hoe bijvoorbeeld bepaalde aspecten van het docentschap verbeterd kunnen worden. Om hier toch nog eens kritisch naar te kijken organiseren wij jaarlijks een aantal docententrainingen.

Training voor gevorderde docenten
Maandag 19 oktober – Ons kantoor in Rotterdam is voor de gelegenheid omgetoverd tot trainingsruimte. De avond stond in het teken van ontoelaatbaar gedrag, creëren van duidelijkheid in je les, lastige klassensituaties en dichtbij jezelf blijven als docent. Leerlingen en docenten zijn gebaat bij duidelijkheid in de les, de training bood vanuit verschillende perspectieven handvatten; Hoe vanuit dit thema goed te handelen?

Pieter had een aantal casussen uitgewerkt over probleemsituaties in de klas. Elke docent mocht hierbij een oplossing presenteren. Pieter schetste een situatie in de klas met drukke leerlingen. ‘Wat zou je preventief kunnen doen om deze situatie te voorkomen? Welke acties onderneem je tijdens de les? En welke na de les?’ Docenten gaven elkaar tips en er werd af en toe ook flink gelachen! Het was een leerzame training waarin volop ruimte was voor eigen inbreng en ideeën om elkaar verder op weg te helpen!

Training voor beginnende docenten
Woensdag 21 oktober – Het was een regenachtige middag in Utrecht, langzaam maar zeker druppelden de docenten binnen in een sfeervolle locatie in Utrecht. Anke had een training voorbereid voor ‘de startende docent’. Ook ervaren docenten die graag (opnieuw) geënthousiasmeerd wilden worden voor het onderwijs waren van harte welkom. Anke is een ervaren docent die met een dosis humor een klas voor zich weet te winnen en onze docenten weet te enthousiasmeren tijdens een training.

12045406_960263077345434_3950238381255934731_o

Hoe ziet jouw eerste les eruit? Onze natuurkundedocent Ilona bood zich vrijwillig aan om de rol van docent te spelen in deze casus. Nu waren de docenten zelf weer even leerling, er werd druk gekletst! En wat deed Ilona het goed, ze kreeg zonder moeite iedereen stil. Er werd gediscussieerd over haar aanpak en verbaasd gereageerd op het feit dat niemand meer durfde te praten in haar ‘gespeelde’ les. Heb je er wel eens over nagedacht om klassikaal de klassenregels te bedenken? Heb je je wel eens bedacht dat leerlingen goed op de hoogte moeten zijn van jouw regels, omdat ze zich anders niet naar jouw wensen kunnen gedragen?
Foto: Examentraining Anke

Naast deze punten heeft Anke ook aandacht besteed aan onderwerpen zoals: Communicatie richting de ouders, het opbouwen van een relatie met de klas, privacy van leerlingen, onder controle houden van emoties en consequent zijn. Het was een inspirerende avond met veel informatie en nieuwe ideeën. Docenten gingen geïnspireerd door Anke en elkaar naar huis, genoeg stof en tips om over na te denken!

Ben jij benieuwd naar de tips en antwoorden van bovenstaande trainingen? Of lijkt het je leuk om aanwezig te zijn bij een volgende docententraining van Adhocdocent? Geef je dan nu op door een email te sturen naar info@adhocdocent.nl. Heb je specifieke vragen of onderwerpen die je graag behandeld wilt zien? Stuur deze dan mee met je aanmelding.